Verslag van de studiereis Rome & Florence

12 mei 2022
Philip Alexander de Haan
Verslag van de studiereis Rome & Florence

Beste lezer,

Na een veel te lange stilte van twee jaar kon de ESV eindelijk weer van zich laten horen in het buitenland door middel van befaamde ESV studiereis. Afgelopen 1 mei was het na veel voorbereidingswerk van de gedecideerde studiereiscommissie eindelijk tijd om te vertrekken vanuit het prachtige Nijmegen naar het nog mooiere Italië voor onze 7-daagse reis naar Rome & Florence. Normaliter is het de bedoeling tijdens deze reis bedrijven te bezoeken die ons iets vertellen over de Italiaanse economie en manier van werken. Als disclaimer willen wij als studiereiscommissie graag vooraf melden dat, tot ook onze spijt, ondanks eindeloos mail-, app- en belverkeer het niet is gelukt om dit jaar een bezoek te brengen aan een bedrijf. Dit dankzij de onzekere situatie omtrent corona en de gevolgen hiervan. Echter hebben wij zeker niet stilgezeten. Ik breng jullie graag op de hoogte van onze studiereis. 

Tijdens de heenreis via Schiphol werd al snel duidelijk dat deze groep van 30 studenten het uitstekend met elkaar kon vinden. Bij aankomst in ons mooie Palladini hostel werden wij hartelijk ontvangen met een welkomstdrankje van de twee meereizende docenten op deze reis: Robbert Rademakers en Charan van Krevel. De sfeer zat er meteen goed in. Deze sfeer werd goed doorgezet tijdens het avondeten en de daarop volgende ‘kennismakingsborrel’.

De dag die hierop volgde, maandag, werd ingeluid met een bezoek aan The Bank of Italy’s Money Museum. Dit was voor ons als economen een erg interessant bezoek, omdat wij in de goedbewaakte kluis een breed overzicht kregen van de rol die geld heeft gespeeld over de laatste 5000 jaar. Om de stad direct goed te leren kennen zijn we hierna in twee groepen van 16 in drie uur door de stad gefietst - we blijven ten slotte Nederlanders - langs alle hoogtepunten onder leiding van goede tourguides die voor ons leuke feitjes paraat hadden. Een groot deel van de groep heeft toen het uitstekende plan gehad om ‘even een drankje te doen’ in de wijk Monti, een tip van de tourguide. Dit mondde uit in een gezellig diner met fantastische rode wijn. In de avond is er door de studiereiscommissie een Great-Britain-style pubcrawl met bijbehorende pubquiz georganiseerd waarbij wij verscheidene prachtig ingerichte pubs hebben mogen bezoeken. Ik pak deze mogelijkheid ook om aan te kondigen welk team de pubquiz heeft gewonnen, dit is namelijk het team onder leiding van captain Gergo. Gefeliciteerd!

Op dinsdag hebben wij om de full-tourist experience te krijgen rondgereden op deelstepjes langs de Campo di Fiori en het Colosseum (wat trouwens niet de echte naam is van dit machtige bouwwerk, dat is namelijk Amphitheatrum Flavium). Nabij het Amphitheatrum Flavium hebben wij met prachtig uitzicht in een parkje de presentaties van onze voorafgeschreven papers gegeveven. De inhoud van deze presentaties, in dit geval over het verschil tussen relatief rijkere Noord tegenover het relatief armere Zuid Italië viel niet bij iedereen even goed in de smaak. Tot ieders verbazing en ook vermaak was presentatie van de heer Van Gilst een schop tegen de schenen van een geïnteresseerde (waarschijnlijk) Zuid-Italiaan. Vol passie en overtuiging onderbrak meneer de presentatie die vervolgens verzeild raakte in een verhitte discussie op het scherpst van de snede. Het schijnt zo te zijn dat de beste meneer er nog steeds niet overheen is gekomen. Tot slot bezochten wij het prachtige Forum Romanum waar tot onze grote spijt de meegebrachte ESV-vlag werd geconfisceerd tijdens het maken van een groepsfoto. Kennelijk is niet iedereen even trots op onze ESV als dat wij zelf zijn!

In de avond hebben wij gezamenlijk gegeten in het heerlijke restaurant Vos. Hier was het tijd voor de bekendmaking van de beste paper door Robbert en Charan. De 2 winnende groepjes met als onderwerpen verschillen in de Italiaanse economie op basis van clusters in het land en de economische crises die in Italië plaats hebben gevonden sinds de invoering van de euro hebben een cocktail rooftopbar-avond gewonnen samen met de twee docenten! 

Die avond hebben wij in de tot beste Irish Pub gekroonde in de wereld (2017-2018) ‘The Scholars Lounge‘ als Nederlanders laten zien en horen totaal niet te kunnen zingen tijdens een karaoke, maar als beste weten hoe je een feestje op touw zet. Genoten en gefeest met een grote G.

Op woensdagochtend is het wonder der wonderen voor ons alle uitgekomen, het in het écht aanschouwen van de paus van de Rooms-Katholieke Kerk: Paus Fransiscus. Dit hebben wij mogen meemaken tijdens onze reis naar Vaticaanstad. Tijdens zijn wekelijkse toespraak hebben wij aandachtig geluisterd naar zijn tekst met bijbehorende articulatie. Een erg bijzonder moment. Tijdens de vrije tijd die hierop volgde zijn verschillende wegen bewandeld, de meeste toch uiteindelijk wel weer terug Rome in. Ik heb zelf met een groepje mensen geluisterd naar 2 fantastische straatartiesten die klassiekers als Hotel California en Sultans of Swing moeiteloos tot een prachtige uitvoering brachten op hun gitaren. Kippenvelmomentjes toch wel. 

Wat betreft Rome is voor mij persoonlijk het cliché waar: dit is toch wel meeste historische en mooiste stad is in de wereld. Het eerste deel van onze studiereis was onder het genot van een prachtige 22 graden en volle zon in combinatie met ESVoldoende borreltjes door de dag heen al compleet geslaagd.

Donderdagochtend 5 mei stond de reis naar de 2e bestemming van de reis op de planning: Florence. In de hogesnelheidstrein hebben wij Rome ingeruild voor Florence en zijn er gezellige kaartspellen gespeeld naar goed ESV-gebruik. In Florence was het weer iets omgeslagen met toenemende bewolking, dit mocht de pret echter niet drukken. Nadat er in verschillende groepen uitstekend genoten is van lunch hebben wij door de heer Peeters een erg leuke en interessante rondleiding gekregen langs de Duomo en de Ponte Vecchio. Gelukkig heeft iedereen zijn of haar portemonnee nog! Toen de avond viel is iedereen zijn of haar eigen pad gaan bewandelen, als dat op dit punt nog te doen was. 

De volgende dag stond in het teken van het bezoeken van het fenomenaal mooie Uffizi museum. In verschillende groepen is iedereen hier doorheen getrokken om te genieten van de prachtige aanwezige kunstwerken. Toch wel een hoogstaand stukje cultuur. De middag stond in het teken van de Crazy 88. Er werd ontzettend hard gestreden om de punten binnen te halen door middel van het uitvoeren van leuke en originele opdrachten waar menigeen zijn trots toch wel even aan de kant zette. Het was enorm grappig om al deze inzendingen en strijd te zien. Echter werd de volledige Crazy 88 gewonnen door het groepje dat bereid was een ESV-tattoo te laten zetten. Ik ga niet zeggen welk groepje heeft gewonnen, want de kans is aanwezig dat mijn moeder dit ook leest. 

Op zaterdag stond het volgende imposante museum op de planning: het Palazzio Vecchio! Na het bewonderen van dit pareltje stond de klapper op de vuurpijl op de planning; de wijnproeverij langs de wijngaarden van Toscane. Deze trip is lastig te beschrijven met tekst en door het laten zien van foto’s omdat het naar mijn mening een moment is dat je zelf moet ervaren. Ik kan alleen zeggen dat het een schitterende omgeving is en dat de wijn er fantastisch is. Verder laat ik als laatste graag de groepsfoto zien die we daar hebben gemaakt, als je naar die glimlachjes kijkt weet je eigenlijk genoeg.

Ten slotte nodig ik als laatste graag iedereen uit om een klein kijkje te nemen op de wist-je-datjespagina die je via je ledenaccount kunt vinden. Hierop staan naast alle fameuze weetjes van afgelopen studiereis ook veel andere actualiteiten, roddels en sappige feitjes. Verder lijkt het mij leuk als alle leden van onze mooie vereniging hier al hun wist-je-datjes gerelateerd aan de ESV en haar leden in de toekomst aan toevoegen!

Concluderend denk ik dat ik wel kan stellen dat iedereen met een geweldig voldaan en goed gevoel terugkijkt op deze reis die hopelijk het begin van het einde van de coronacrisis heeft ingeluid en het begin van vriendschappen en een nog mooiere Economische Studenten Vereniging Nijmegen. Op naar de volgende studiereis!

Bij deze bedank ik mijn commissie voor hun geweldige inzet. In het bijzonder bedank ik graag onze voorzitter van de studiereiscommissie Mevrouw Deddens voor alle uren die zij er achter de schermen heeft ingestoken om deze reis tot een fantastisch uiteinde te brengen. Daarnaast bedank ik namens de commissie het XXXIIIste bestuur der ESV voor hun uitstekende ondersteuning, onze docenten voor hun begeleiding en gezelligheid en onze reisgenoten voor hun onuitputtelijke enthousiasme en gezellige inbreng!

Philip Alexander de Haan

23 januari 2024
Terugblik blok 1 en 2

Hey! Mijn naam is Dylan de Bruijn, 22 jaar en kom uit Velp (die naast Arnhem). Ik studeer nu als eerstejaars student de studie Economie en Bedrijfseco...

Lees meer
8 augustus 2023
Eindejaarswoord van Philip Alexander de Haan

Beste ESV’ers, Als voorzitter wil ik graag terugblikken op het afgelopen jaar. Een bewogen jaar. Een jaar dat ik zelf nooit meer ga vergeten....

Lees meer
8 maart 2023
Zuid-Oost Azië Ervaring

Studeren in Zuidoost Azië: Afgelopen half jaar heb ik doorgebracht aan de andere kant van de wereld, om precies te zijn in Bangkok, Thailand. ...

Lees meer
7 maart 2023
Barcelona Ervaring

Ik ben al een paar weekjes terug van mijn exchange naar Barcelona maar kijk nog steeds terug op een heel leuk avontuur het afgelopen half jaar. Voo...

Lees meer
15 februari 2023
Pecunia Causa 2023

Pecunia Causa is in 2009 opgericht door enthousiaste leden van de ESV, die wilden ervaren hoe beleggen nou ‘in het echt’ eraan toe gaat. ...

Lees meer
31 januari 2023
Skireis 2023

De ESV heeft 2023 mogen aftrappen met een heerlijke skireis. Samen met twee externe is er gedurende deze week ontzettend veel ge-(après)skiet i...

Lees meer
5 december 2022
Vertrouwenscontactpersoon Maaike Vermeulen

Mijn naam is Maaike Vermeulen en sinds dit jaar ben ik vertrouwenscontactpersoon bij de ESV. Ik ben 25 jaar en woon in het mooie Nijmegen. Ondertussen...

Lees meer
24 november 2022
Terugblik blok 1 door Alessia

Als eerstejaars/jonkie heb ik zojuist mijn eerste blok gehad en ga ik nu keihard doorknallen in het tweede blok. Hoewel september en oktober overgevlo...

Lees meer
16 november 2022
ESV-Kennismakingsweekend

Hoi, ik ben Siemen, een eerstejaars student Economics and Business Economics. In het weekend van 4 november was ik mee naar het kennismakingsweekend. ...

Lees meer
30 juni 2022
Afsluiting van het jaar

Beste ESV’er, Wat hebben we er weer een ontzettend leuk jaar van gemaakt. Ondanks de vele corona onzekerheden hebben we er met zijn allen voo...

Lees meer
15 maart 2022
Een bestuursjaar bij de ESV

Een bestuursjaar bij de ESV   Een bestuursjaar bij de ESV, wat houdt dit precies in? Veel drinken, weinig slaap en een beetje op de ESV-kam...

Lees meer
9 maart 2022
New Young Investors

The combination of historically low interest rates, a remarkable long-term stock market performance, and the availability of new, low-threshold modern...

Lees meer